Thorbjörn Risager & The Black Tornado

Datum när inlägget ska flyttas till tidigare evenemang

2024-01-27

Aldrig tidigare i sin 20-åriga historia har väl Thorbjørn Risager och hans band The Black Tornado, 
 det danska bluesrockbandet, haft ett sådant flyt som i år! 

I augusti fick de inte mindre än TVÅ Danish Music Awards (motsvarar Grammis. De kunde inte ens vara med på prisutdelningen, eftersom de var på väg till Aten för att spela på Joe Bonamassas blueskryssning i Medelhavet,Keeping the Blues Alive”. Då hade de bara varit hemma i Köpenhamn i två dygn efter sin senaste USA- och Canadaturné. Under sommaren spelade de även på Sweden Rock, som hade ca 42.000 besökare, och på festivaler i Schweiz, Finland och Belgien. Till deras konsert på Fabrik i Hamburg i maj såldes ca 700 biljetter!

Bandet har gått från klarhet till klarhet. Efter de tiotusentals mil de har lagt på motorvägar och Autobahn, och de tusentals timmarna i inspelningsstudion - nu kommer utdelningen! 
 Den som har följt bandet genom året har sett vart de har varit på väg:

·        De har nu 570.000 lyssnare och 3,6 miljoner streams per år på Spotify och 16.000 FB-följare.

·        Fina recensioner och airplay i både Europa, Nordamerika och Australien, och många nomineringar och priser

·        Publiktillströmningen är större än någonsin, och det kommer så många förfrågningar att en stor del av 2024 redan är bokat, som vanligt i en rad europeiska länder (15 länder 2023)

Tidningen Gaffa recenserade senaste plattan ”Navigation Blues” med rubriken ”Danmarks bluesband nummer 1 sparkar in amerikanska dörrar”. Och det är ju inte ”bara” deras inspelade musik - med 20 miljoner strömningar - utan de har också samlat en trogen livepublik, där många har följt dem genom åren, och reser långt för att höra dem. Vissa har hört dem dussintals gånger. Och varje gång bandet publicerer en ny turnéplan eller video frågar folk ”när kommer ni till… Australien/Californien/Memphis/North Mississippi?” 

Apropå flyt - att de blev bokade på Asiens största bluesfestival 2015 i Indien med Buddy Guy som headliner var förstås också en höjdpunkt! Bandet har spelat över 1300 konserter i 24 länder.

När de släppte sin åttonde studioskiva i höstas hade de just blivit signade av skivbolaget Provogue/Mascot som även ger ut plattor med Beth Hart, Joe Bonamassa och Walter Trout, vilket har ökat deras internationella genomslagskraft ytterligare.

Thorbjørn Risager – vocals and guitar
Emil Balsgaard – piano and organ
Joachim Svensmark – guitar and back-up vocals
Kasper Wagner – ten/alto/baryton saxophone
or Hans Nybo – saxophone and back-up vocals
Peter Kehl – trumpet/flg horn and back-up vocals
Søren Bøjgaard – bass / synthbass / samples
Martin Seidelin – drums and back-up vocals

www.risager.info

www.facebook.com/ThorbjornRisagerAndTheBlackTornado

www.youtube.com/RisagerMovie

www.instagram.com/thorbjornrisager_blacktornado

https://open.spotify.com/artist/1ZH4VWLaW65KivEJmbhhiT