Blues Caravan (US)

Datum när inlägget ska flyttas till tidigare evenemang

2024-10-12

Fredag den 12:e oktober kl: 20:00
2024 års upplaga av Blues Caravan sammanfaller med Ruf Records, ett av världens främsta skivbolag för independentmusik, firar 30 år. 
Under dessa år har Ruf gett ut hundratals album, haft dussintals band kontrakterade och snabbstartat karriären för många av dagens mest älskade bluesakter. 
Den årliga föreställningen Blues Caravan är en av skivbolagets största framgångar. Nu för 19e året är konceptet lika enkelt som effektivt: Alla 3 artisterna spelar varsitt fullt set innan dom samlas för ett gemensamt jam i finalen. 
Trion med enastående musiker i år är redo att blåsa taket av varje spelställe under turnén. 
Bluesrockaren Alastair Greene kanske inte är allmänt känd men han är känd i branschen med en karriär som spänner över 25 år. Den infödda Kaliforniern är ”talangfull, tydlig låtskrivare med röst och gitarr som matchar” (Rock & Blues Muse) vars gitarrspel är ”lika bra som vem som helst men bättre än dom flesta” (Blues Matters). Hans häpnadsväckande resumé inkluderar nästan ett årtiondes turnerande med Alan Parsons Project och lyckade uppdrag som side-kick till prisade bluessångaren Sugaray Rayford och som support på turné med Walter Trout. 
Mer nyligen har Greene satsat på sin egen Power trio, vässat sin explosiva typ av elektrisk blues på de bejublade albumen ”The New World Blues” och ”Alive in the New World” där han backas av Louisiana legendarerna Tab Benoit och Corey Duplechin. 
Var redo att bli förstummad. 
Detsamma kan sägas om Eric Johanson, en stigande stjärna på scenen vars senaste skiva, #The Deep and the Dirty” från 2023 gick direkt upp på plats 1 på Billboards blueslista. Skivan var det starkaste exemplet på Johansons nyskapande alternativblues, en mix som bland annat inkluderar delar av hårdrock, Americana, New Orleans funk och Country. 
”Jag älskar att lyssna på gammal blues och country” kommenterar han apropå skivan, ”men jag älskar också hårdrock”. 
I en recension av ”The Deep and the Dirty”, Americana Highways jämförde Johansons ”Ivriga, dramatiska bluesframträdande” framför allt med rocklegenden Alvin Lee, medan recensenten Marc Dorian i Rock & Blues Muse gick ännu längre när han sa att ”Eric Johanson mycket väl kan vara nutidens hjälte som bluesvärlden behöver för att breda genrens räckvidd”. 
Hur som helst, en Blues Caravan är inte komplett utan en skvätt av stil och klass som kompletterar alla gitarrers lyskraft. Sångare, låtskrivare och pianist Katarina Pejak, född i Serbien, levererar just det. 
Hon känns igen av publiken från 2019 version av Blues Caravan. Pejak är en karismatisk liveartist vars influenser sträcker sig från Tom Waits via Otis Spann till Bessie Smith. 
Den starka mängden av originallåtar på Ruf Records började med debuten Roads that Cross (Producerad av Mike Zito) etablerade henne på den internationella scenen och gav henne en plats på Allmuic.com favoritlista över skivor 2019. Allmusic.com prisade hennes ”Extremt vackra sångröst” och ”klaviatur kunskaper som imponerar på vem som helst” och placerade Pejak som ”en spännande artist som bara precis startat”.